Prešovský samosprávny kraj bude mať na cestné hospodárstvo 397 miliónov Sk

27.01.2004 Celý región

Sumou v objeme 397 miliónov Sk bude disponovať v tomto roku Prešovský samosprávny kraj (PSK) na realizáciu svojej novej kompetencie - správu a údržbu ciest d...
Sumou v objeme 397 miliónov Sk bude disponovať v tomto roku Prešovský samosprávny kraj (PSK) na realizáciu svojej novej kompetencie - správu a údržbu ciest druhej a tretej triedy. Príslušnú dohodu o finančnom vyrovnaní s rezortom dopravy, z ktorého pôsobnosť prešla na vyšší územný celok, podpíše vedenie PSK do 25. januára t. r.

Jediným rozporom je podľa vyjadrenia predsedu PSK Petra Chudíka suma asi 3, 7 milióna Sk, a týka sa mzdovej oblasti. Ako celok však Chudík považuje dohodu ako najlepší možný kompromis. \"Chceli sme viac financií, \" dodal. Na druhej strane PSK disponuje najvyššou sumou zo všetkých vyšších územných celkov v SR.
Z uvedeného objemu peňazí bude 247 miliónov Sk vyčlenených na tovary a služby, 16, 5 milióna Sk na kapitálové výdavky, 99 miliónov Sk na mzdy.
Od decembra 2003 problém nevysporiadaných pozemkov pod cestami oboch tried už predmetom rokovaní medzi oboma stranami nie je. Chudík konštatoval, že bremeno nevyjasnených vlastníckych vzťahov musí zostať na štáte.
PSK na správu a údržbu 2487 kilometrov ciest druhej a tretej triedy zriadil v závere roka 2003 svoju samostatnú organizáciu pod názvom Správa a údržba ciest Prešovského samosprávneho kraja.
PSK má ešte podpísať s ministerstvom dopravy zmluvu o správe a údržbe ciest prvej triedy, ktoré zostali vo vlastníctve štátu a do konca roka 2004 aj delimitačné protokoly vo vzťahu k cestám druhej a tretej triedy.

(jj)
 

Vyberte región

mark